یک برقکار یک استاد ماهر است که در صنعت ساختمان کار میکند و در طراحی، نصب، نگهداری و تعمیر سیستمهای قدرت تخصص دارد. برقکارها در طیف گستردهای از بخشهای حرفهای مانند مسکونی، تعمیر و نگهداری ساختمانهای اداری و همچنین ساخت و ساز تجاری/صنعتی و مسکونی فعالیت میکنند. در حال حاضر افرادی زیادی هستند که قصد ورود به این شغل نسبتاً حساس و البته خطرناک را دارند که اگر شما هم که در حال مطالعهی این مقاله هستید، چنین تصمیمی گرفتهاید، توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
انواع برقکار را میتوان به چند دسته کلی تقسیم کرد. با این حال، دو دسته اصلی وجود دارد که اکثر برقکاران در آن قرار میگیرند:
- دستهی اول افرادی هستند که در محیطهای باز کار میکنند و سیستمهای انتقال و توزیع برق را با ولتاژهای بالاتر نصب میکنند. آنها اطمینان حاصل خواهند کرد که برق تولید شده در نیروگاهها به ایستگاههای فرعی منتقل میشود و برای مدیریت خطوط ولتاژ بالا در سراسر تأسیسات مسکونی، تجاری و صنعتی مجهز هستند.
- دستهی دوم برقکارانی هستند که با ولتاژ کمتری که در داخل ساختمانها و دیگر سازهها وجود دارد سر و کله میزنند. این افراد سیستمهای الکتریکی را نصب، نگهداری و یا تعمیر میکنند تا برق ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی با قدرت قابل اعتماد فراهم شود. گفتنی است که سیستمهای مسکونی مانند نصب پنلهای خورشیدی در این دسته قرار میگیرند.
سه سطح از گواهینامه برای برقکاران وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
اولین قدم برای تبدیل شدن به یک برقکار، گذراندن یک برنامه کارآموزی است. برای اعمال این امر به دیپلم دبیرستان (یا معادل آن) نیاز است. به طور کلی، یک کارآموز قبل از پیوستن به یک گروه تجاری برق، صدها ساعت در کلاس درس آموزش خواهد دید. گفتنی است که پس از حدود سه تا شش سال پس از کارآموزی، میتوانید زیر نظر یک برقکار دارای مجوز فعالیت کنید.
هنگامی که برنامه کارآموزی خود را کامل کرده و تمام الزامات آن را برآورده کردهاید، سپس میتوانید در یک آزمون رسمی شرکت کنید تا بعنوان یک برقکار حرفهای پذیرفته شوید که در این صورت میتوانید مجوز فعالیت خود را از مراجع ذیصلاح دریافت کنید. این مجوز به شما امکان میدهد بدون نظارت کار کنید و همچنین اعتبار لازم را برای آموزش کارآموزان جدید به شما خواهد داد.
کارشناسی ارشد برق بالاترین سطح مجوز برق است که در ایران باید مراتب تحصیلی بالایی را گذارنده باشید. به طور کلی پس از دریافت مجوزهای لازم برای فعالیت در این بخش امکان حضور در پیچیدهترین پروژههای تجاری و صنعتی را خواهید داشت.
برای یک برقکار حرفهای موقعیتهای شغلی مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
یک برقکار صنعتی وظیفه نصب، عیب یابی و تعمیر تجهیزات الکتریکی در نیروگاهها، کارخانههای فرآوری و معادن را بر عهده دارد. به طور کلی این نوع از برقکارها با سیستمهای تولیدی و ماشین آلات بزرگ و پیچیده کار میکنند.
یک برقکار تجاری؛ متخصص در نصب، تعمیر و حفظ سیستمهای الکتریکی است که اکثر آنها در ساختمانهای تجاری مانند ادارات به فعالیت میپردازند. به عنوان یک برقکار تجاری، ممکن است از شما خواسته شود تا در طراحی و برنامه ریزی سیستمهای الکتریکی در طول ساخت ساختمانهای جدید ورود کنید.
برقکار خانگی رایج ترین نوع برقکار است. آنها معمولاً مسئول نصب، عیب یابی، نگهداری و ارتقاء سیستمهای الکتریکی هستند که ممکن است شامل تجهیزات مختلف موجود در آپارتمانها باشد. گفتنی است که وظایفتان به عنوان یک برقکار مسکونی بررسی سیستمهای امنیتی، واحدهای تهویه مطبوع و سایر لوازم خانگی است که در صورت لزوم باید اقدام به نصب و تعمیر آنها کنید.
یک متخصص برق خودرو در خودروها و سایر وسایل نقلیه خودرویی متخصص است و مسئول سیستمهای الکتریکی در این گونه وسایل نقلیه خواهد بود که برای ایمنی سرنشینان حیاتی است. برای اینکه بتوانید یک برقکار خودرو باشید باید به درک عمیقی از عیبیابی خودرو برسید. ممکن است تجربه در این موقعیت شغلی دارای اهمیت بیشتری باشد.
برای اینکه بتوانید موقعیتهای شغلی استخدام برقکار را پیدا و بررسی کنید، توصیه میکنیم که به بخش مرتبط با اینگونه آگهیها در سایت راهنمای همشهری مراجعه کنید. به صورت روزانه صدها آگهی استخدام برقکار در این سایت منتشر میشود که میتوانید عناوین دلخواه را بررسی و در صورت تمایل با کارفرما جهت استخدام تماس حاصل فرمایید. همچنین اگر به شخصه قصد استخدام یک برقکار را دارید، کافی است که پس از عضویت در سایت راهنمای همشهری آگهی مدنظرتان را در سایت منتشر کنید.